fbpx

Marriott са изправени пред съд в Лондон заради огромно изтичане на лични данни

Най-голямата хотелска верига в света Marriott International е изправена пред Върховния съд на Лондон заради предполагаемо нарушение с личните данни на милиони бивши гости, при едно от най-големите изтичане на данни в корпоративната история.

Мартин Брайънт, 41-годишен, журналист по технологии и иновации, заведе колективен иск от името на потърпевшите в Англия и Уелс, чиито лични данни бяха изложени след направени резервации чрез групата на Starwood Hotels, която сега е част от Marriott International.

През 2018 г. Marriott разкри, че хакери са получили неоторизиран достъп до стотици милиони данни на гости по целия свят, при нарушение на сигурността на базата данни за резервации в Starwood между юли 2014 г. и септември 2018 г. Данните са включвали имена на гостите, имейл адрес, телефонни номера, както и паспортни номера и номера на кредитна карта. Засегнатите марки на хотела включват W Hotels, Sheraton Hotels & Resorts и Le Meridien Hotels & Resorts. Смята се, че до 7 милиона гости в Англия и Уелс са засегнати от нарушаването на данните.

Брайънт, който се представлява от адвокатска кантора Hausfeld, претендира за обезщетение за загуба на контрол върху личните данни, използвайки Закона за защита на данните от 1998 г. и Общия регламент на ЕС за защита на данните.

„Личните данни стават все по-важни, тъй като живеем повече от живота си онлайн, но като потребители не винаги осъзнаваме рисковете, на които сме изложени, когато нашите данни са компрометирани без наша собствена вина“, заяви Брайънт.

Припомняме, че април месец тази година Marriott International уведоми за 5,2 милиона госта, чиято информация е компрометирана чрез приложение, използвано за предоставяне на услуги в хотелите. “От средата на януари тази година до края на февруари се получи достъп до “неочаквано количество информация за гостите” чрез профилите на двама служители”, съобщиха тогава от Marriott.

Докато Marriott все още разследва въпроса, компанията не вярва,че паролите на Marriott Bonvoy(програмата им за лоялни клиенти, която се ползва с невероятна популярност), информацията за кредитни карти, паспортни данни или номера на шофьорските книжки, да били изложени на този достъп.

Източник: /www.ft.com

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]