fbpx

Какво е RevPAR – любимият показател в индустрията на хотелиерството?

Всеки, който е работил в индустрията на хотелиерството, знае, че сме склонни да объркваме терминологията. Понятия като CPOR, ADR, GSS, NOI, GOPPAR оставят студентите по хотелиерството замаяни преди изпитите си. Имаме добри новини обаче – до края на статията ще се опитаме по лек начин да обясним какво точно е RevPAR.

RevPAR е кралицата на всички KPI в хотела (ключови показатели за ефективност), защото ни помага да сравняваме различни хотели. Ако заетостта на хотела ви е по-висока от съседното място за настаняване, това може да е, защото вашите цени са твърде ниски и обратното.

RevPAR или приходи на налична стая ни помага да разберем ефективността, като комбинираме както заетост, така и ADR (средна дневна цена). Хотелиерите обичат да използват RevPaR, защото той помага да разберат в една измервателна единица как се справят по отношение на конкурентни хотели.

Научете още за управление на приходите – Управление на придохите в хотелиерството – ключ към добри и устойчиви финансови резултати

Когато RevPAR расте, приходите в хотела се увеличават, въпреки това, повишаването на средната цена на стаята всъщност може да не увеличи приходите, ако заетостта е спаднала. В тази статия ще ви покажем как да изчислявате и интерпретирате RevPAR с лекота. Материалът е предназначена както за ветераните от индустрията, така и за тези, които са по-нови в хотелиерството.

RevPAR е директен показател за ефективността на хотела, който проследява колко пари прави мястото за настаняване от своите стаи. Той е пряко свързан със средната дневна цена на хотела (ADR) и неговата степен на заетост.

За даден период можете да изчислите хотел RevPar, като използвате тези формули:

RevPAR = ADR (Average daily rate – средна дневна цена) x Степен на заетост или RevPAR = Общ приход на стаите / общо налични стаи през периода

За да повлияете на RevPAR, можете да увеличите ADR и/или заетостта. Като цяло, по-високият ADR и заетостта означава повече приходи за налична стая. Има обаче ограничение. В един момент по-високата ставка ще намали търсенето и ще натисне заетостта надолу.

Начинът, по който потребителите реагират на ценообразуването, е известен като ценова еластичност на търсенето. Цените на хотелите са доста еластични, което означава, че има и други фактори, които влияят на кривите на търсенето на хотели: доходи, география, макро нива на заетост и категория на хотелите също оформят как процентът променя процента на заетост (и по този начин RevPar).

Луксозните хотели имат по-голяма ценова мощност от бюджетните хотели. За да видите как се случва това, нека разгледаме следния пример. Вие сте мениджър на приходите (revenue manager) в четиризвезден хотел. Резервациите не вървят и затова обмисляте да свалите тарифите си, за да увеличите заетостта. Вашият RevPar за същия период на миналата година е бил 280 лв (250 лв ADR * 80% заетост), но през последните 6 седмици сте работили с 20% по-ниска годишна заетост. Прогнозата ви за следващия месец показва RevPar от 180 лв (300 лв ADR * 60% заетост).

За да затворите тази разлика в приходите, решавате да намалите средната цена до 250 лева. През следващата седмица резервациите се увеличават и прогнозираната заетост достига до 70%, което означава, че RevPar вече е 175 лева (250 лв * 70%).

Да, свалихте цените си и сега всъщност печелите малко по-малко пари за налична стая, отколкото преди. Трябва да имате предвид рентабилността, за да не сваляте тарифите прекалено, за да увеличите заетостта. Както можете да видите, стратегията за управление на приходите е сложна, трябва да сте сигурни, че решенията за ценообразуване не засягат по невнимание общата рентабилност. RevPar е само сегмент в рамките на по-широк анализ. Трябва да имате широка база, от която да събирате реални, точни сведения за ефективността на вашия хотел – и коя стратегия за приходи най-добре работи за даден период от време и за конкретни бизнес цели.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]