fbpx

Интервю с директора на Marriott: Правителствата трябва да помогнат за възстановяването на хотелиерския бизнес

Антъни Капуано е главен изпълнителен директор на Marriott International, който се присъедини към най-голямата хотелска верига в света през далечната 1995 г. Сега компанията има повече от 7600 хотела в 133 държави и територии и 30 бранда. Той също така разполага с най-голямата програма за лоялност в туристическата индустрия, Marriott Bonvoy, която има повече от 147 милиона членове. Капуано даде интервю на Международната конференция за инвестиции в хотелиерството (IHIF) в Берлин в края на август 2021 г.

-Кога ще се завърнат бизнес пътуванията?

-Едно от нещата, които научихме през пандемията, е, че става все по -трудно да се говори и да се правят генерални заключения. Трябва да се коментира по град, държава, континент и по качествено ниво, но мисля че възстановяването на индустрията в момента се дължи на ваканционните пътувания. Нашият втори по големина пазар, Китай, беше очарователен за наблюдаване. Надяваме се, че формата на кривата на възстановяване в Китай предоставя малко план за това как останалата част от света може да се възстанови. Видяхме приходите от налична стая (Revpar) обратно до нивата от преди пандемията на пазара в Китай. Така че не само пътуванията с цел ваканция и почивка бяха значително с по-високи нива, отколкото бяхме преди пандемията, но и бизнес пътуванията. Така че това беше обнадеждаващо.

В САЩ, най -големия ни пазар, възстановяването беше доведено непропорционално от пътуванията с цел почивка, както очаквахме, но виждаме някои обнадеждаващи ранни признаци около завръщането на бизнес пътуванията. Есента ще бъде много показателна за нас и мисля за индустрията в по -широк план. Видяхме това в Европа и в Щатите, много от големите мултинационални компани отложиха завръщането на служителите в офиса, което винаги сме смятали, че ще бъде доста важен катализатор за възстановяването на бизнес пътуването.

Прогнозите бяха, че ваканционните пътувания ще доведат до възстановяване, ще последват бизнес пътуванията и след това груповите пътувания. И все пак на избрани пазари видяхме, че групите се завръщат, все по -уверени в способността на хотелиерската индустрия да организира срещи и мероприятия поради мерките около безопасността и чистотата. Има много мнения за това дали бизнес пътуването е мъртво или дали ще бъде намалено с 50 % или 20 %. Времето ще покаже.

-Някои големи корпорации заявиха, че ще намалят броя на пътуванията, които ще предприемат в бъдеще.

-По -малкото полети резервирани от големи корпорации сами по себе си директно не водят до по -малко нощувки и заети стаи. Ще трябва да видим как ситуацията ще се развие. Може би по -малко пътувания, но по -дълги, което би било трудно за нашите колеги в авиоиндустрията, но потенциално по -малко въздействащо за хотелиерството.

-Не можете да насърчавате хората да пътуват, ако не искат, нали?

-Не, но основното нещо, което можем да направим, е да продължим голямата работа, която свършихме, вдъхвайки увереност в безопасността на пътуването. Уверявайки се, че навсякъде в 133-те държави, в които работим днес, нашите гости пристигат, имат чистота, която е достойна за болница, виждат вички служители да носят маски, виждат знаци за социално дистанциране, станции за дезинфекция на ръце на всяка крачка.

Всички бизнес пътници стоят “около ръба на басейна и се опитват да разберат кой ще скочи”. Имах вечеря с шест партньори от една от големите световни консултантски фирми. Казах им, че „Вашите млади консултанти бяха страхотни за това, че скачаха на самолет, летяха по целия свят до Сингапур, за да направят едночасова среща с клиент и след това да се върнат у дома.“ Казах: „Как мислите, че това ще се развие.“ Те отговориха: „Ние сме в бизнеса с обслужване на клиенти, трябва да се ангажираме с нашите клиенти и затова ще продължим с бизнес пътуванията.”

-Изглежда, че правителствата никога не се вслушват в индустрията.

-Седмицата, в която се връщам във Вашингтон, имам среща с министъра на търговията на САЩ и мисля, че този разговор ще бъде воден до голяма степен от дискусия около фокусирането на администрацията на Байдън върху граничната политика. Арне Сьоренсън беше член на Съвета за износ (Export Council) на президента Обама и мисля, че свърши изключителна работа не само като напомни на правителството на САЩ за въздействието върху заетостта в туристическата индустрия и милионите, които работят в бранша, но и за факта, че входящите международни приходи представляват голям интерес.

Говоря с Крис Насета от Хилтън, Марк Хопламазиан от Хаят и Кийт Бар от IHG (изпълнителните директори на едни от най-големите хотелски вериги по света), за да постигнем консенсус сред големите играчи в хотелиерския бизнес, че трябва да използваме силата на тази широка база за заетост, за да насърчим правителствата да мислят и действат по-умно и да ни помагат да постигнем възстановяването на пътуванията и туризма.

Това, което видяхме в САЩ, откровено, беше, че нашите приятели от авиоиндустрията бяха по -добре координирани. Когато погледнете някои от пакетите за помощ, които федералното правителство на САЩ предлага, това е така, защото авиокомпаниите са минавали през това преди, те са имали бърз и координиран отговор, добре формулирана молба за подкрепа и са били доста успешни. Една от поуките за мен е, че хотелският сегмент трябва да се стреми да има същото ниво на координация при евентуална следваща криза.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]