fbpx

Hotel Weekly #5: Представяме ви RIU Astoria, Златни Пясъци

Днес в епизод номер 5 от инициативата, целяща да подкрепи най-добрите хотели в бранша – Hotel Weekly, ще ви пренесем към северното Черноморие, а именно хотел Astoria в Златни Пясъци, част от испанската верига RIU. Припомняме, че всяка седмица ще представяме нов хотел на нашата корица във Facebook и LinkedIn, също така ще вземем интервю от управителя или друг представител на хотела относно конпцепцията, плановете за развитие, пречките, с които се сблъскват, очакванията им за следващия сезон и други. Приятно четене!

Каква е историята и концепцията на хотела? Към кого е насочена услугата ви?

-Хотел Riu Astoria е наследник на открития през 1962г. и станал емблематичен за Златни пясъци, хотел Астория. Поколения варненци помнят и едноименния нощен клуб, символ на качествени услуги и забавление. През 2018г., след пълното разрушаване на стария хотел, е изграден настоящият комплекс, който е разположен на по-голяма площ и се състои от две хотелски сгради. Отличават се с изчистени и плавни екстериорни линии, а интериорът носи цветовете и усещането за морска свежест, топлина, слънце и пясък. На разположение са 1 основен и 2 тематични ресторанта, голяма слънчева тераса с прекрасна морска гледка, с 2 външни басейна и отделен детски басейн. Изграден е модерен спа център с отопляем басейн и множество релаксиращи процедури.

Хотел Riu Astoria има привилегията да бъде част от испанската верига RIU Hotels & Resorts, която в световен мащаб, вече десетилетия, е еквивалент на висококачествени туристически услуги. Това е фамилна фирма, създадена през 1953, която към момента успешно управлява 99 хотела в 19 държави. Над 70% от тези хотели, включително и Riu Astoria, предлагат специфична за веригата “All inclusive by Riu”  концепция. Тя има за цел да предложи незабравима почивка, която е комбинация от уникално разположение, разнообразие от внимателно приготвени гастрономични предложения и запомняща се анимация. Фокусът на тази концепция, както и стремежът на целия екип на хотела ни, е да постигне обслужване, отличаващо се с искрено индивидуално отношение към госта. 

-Каква е обстановката на работа в хотел на RIU и как се различава от другите хотели в страната?

-Специфичното при хотели, управлявани от международна верига от ранга на RIU Hotels&Resorts, е наличието на стандарт, както за услугите така и по отношение на персонала. Спазват се общоприети и наложили се за веригата работещи и професионални практики за наемането и обучението на персонала. Създава се изпитана система за йерархия, която същевременно дава възможности за кариерно израстване, чувството за принадлежност към верига с такова качество дава на всеки наш служител много повече от опит и развитие, а също и идентичност и гордост да сме част от това голямо професионално семейство. В условията на пандемична обстановка и трудности при планиране на заетостта, успяхме, благодарение на опитния си и обучен мениджърски екип, да реорганизираме отделите и работата си в много кратки срокове, както и да се справим със затрудненията при намиране на допълнителна работа ръка – проблем, с който всички хотели в дестинацията се наложи да се справят. Положително влияние по отношение спокойствието на гостите по време на лятната си почивка, както и на служителите ни, в контекста на пандемията, оказаха предоставените от вeригата инструкции и специализирани обучения за безопасност при работа и обслужване на гостите в хотела, като хотелът получи и сертификат от международната консултантска компания Preverisk, специализирана в одити и обучения в сферата на Health&Safety в туристическия бранш. Те помогнаха да завършим сезона без нито един случай на заразяване сред персонала и гостите.

-Как се развива дестинацията Златни пясъци от вашата перспектива на хотелиери – какво се е подобрило, какви предизвикателства срещате, в каква посока се надявате да има развитие в бъдеще?

-Приятно впечатление за дестинацията прави обновяването на хотелската база през последните години, което е предпоставка за подобряване на продукта на курорта като цяло и повишаване на вътрешната конкуренция. От друга страна не може да се отрече, че застрояването, намалява зелените площи и свободните пространства, като променя негативно общото възприятие за комплекса. През изминалия сезон всички хотелиери се сблъскахме с липсата на достатъчно парко места в Златни пясъци. Проблем, който е свързан със застрояването на комплекса и с факта, че през миналия сезон гостите ни бяха предимно от румънски пазар, т.е. пътуващи със собствен транспорт. Неудобство, което ако не се урегулира със създаването на нови паркинг зони в комплекса, безсъмнено ще влияе и този сезон върху оценката на румънските гости за продукта, както на хотелите, така и на курорта Зл. пясъци, като цяло. Предизвикателство за всички в бранша е и все по-трудното намиране на квалифициран персонал. Надяваме се в бъдеще, въпреки индивидуалните интереси да можем да се научим да реагираме на предизвикателствата и проблемите единни – хотелиери, Златни пясъци АД, Oбщина, Министерство на туризма. Да се научим да го правим своевременно, за да се вземат работещи решения в името на общото бъдеще и повече доволни туристи. Курортен комплекс Златни пясъци е безспорно и неслучайно дестинация, считана за бижуто на Черно море и една от перлите от курортите в Източна Европа.

-Как преминахте през 2020-та и какви са очакванията ви за тази година? Какво се е променило?

-В допълнение на споделеното вече, това което научихме през изминалия сезон е, че независимо от опита и планирането, винаги съществуват ситуации, в които можем да се окажем зависещи от неконтролирани от нас процеси. С високо ниво на гъвкавост и професионализъм успяхме да преминем през непредвидимостите на сезон 2020 и да направим доволни от лятната си почивка всички гости, които ни се довериха в условия на пандемия. Но се оказахме гъвкави и вярваме, че и през тази година ще успеем да бъдем такива и ще посрещнем идването на момента, в който ограничаваното толкова време желание за пътуване ще доведе до нов разцвет на туристическия бранш.     

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]