fbpx

Hotel Weekly #12: Grand Hotel Millennium Sofia

В епизод номер 12 от нашата рубрика в подкрепа на най-добрите хотели в бранша – Hotel Weekly ще ви представим хотелското бижу на столицата ни София – Grand Hotel Millennium Sofia. Хотелът отвори врати преди около година и веднага привлече към себе вниманието на индустрията и потребителите. Множество професионалисти, които повярваха в каузата Millennium са част от екипа на този забележителен хотел и продължават да развиват проекта. Жулиета Серафимова (корпоративен генерален мениджър на Sofia Hotels Management) и Магдалена Георгиева (корпоративен търговски директор на Sofia Hotels Management) взеха участие в рубриката Hotel Weekly и ще разкажат повече за концепцията на Grand Hotel Millennium Sofia и основните предизвикателства през първата година от отварянето му, както и за тенденциите при бизнес пътуванията и новите условия за работа в сектора.

Разкажете ни повече за концепцията на Grand Hotel Millennium Sofia.

Жулиета Серафимова: Grand Hotel Millennium Sofia е впечатляващ хотелски проект не само за мащабите и потенциала на София, а и за България. В този смисъл е предизвикателство да дефинирам една хомогенна концепция, в която да включа всичко, за което хотелът има потенциал. За да удовлетворим търсенето на съвременните пътуващи хора, ние по-скоро управляваме микс от концепции за бизнес и лайфстайл изживявания. Хотелът е знаков за града ни и с екипа ни имаме отговорността не само да сме пример за устойчив български бизнес модел, а и да работим за представянето на София като добра дестинация за бизнес и събития.

-Измина малко повече от година от откриването на този забележителен хотел. Как бихте оценили развитието на обекта за този период? Постигнахте ли целите, които си бяхте поставили?

Ж.С: Поставянето на начало на такъв бизнес проект в предизвикателни за глобалната туристическа индустрия времена не е лесен или бърз процес. През изминалата година поетапно започнахме да разгръщаме потенциала на хотела, като освен хотелската част, разполагаща с 400 уникални стаи и апартаменти, въведохме в експлоатация и редица други услуги, сред които панорамния Ozone Sky bar & Lounge, Mediterra Restaurant & Wine Bar и Vienna Café & Restaurant. Спа центърът ни Millennium Spa & Wellness е най-ексклузивният в София, а новооткритият Millennium Beauty Salon и концептуалният ни Gift shop допълват цялостното изживяване. Част от концепцията ни е да управляваме разнообразни дейности със собствен екип, в тази връзка да намерим и развием такъв професионален екип беше и остава наша основна цел. Следващата е подготовката към откриване на още нови и ексклузивни заведения в хотела.

Магдалена Георгиева: През първата една година успяхме покажем на нашите гости и бизнес партньори безбройните възможности, които Grand Hotel Millennium Sofia предлага. Представихме възможностите на конферентния център, който със своите мащаби може да домакинства огромни събития и конференции от национално, регионално и международно значение. За краткото време доказахме, че в нашите заведения предлагаме кулинария с модерен прочит и безупречно обслужване.

-Кои са основните предизвикателства, с които се сблъскахте през първата година на работа?

Ж.С.: Основното предизвикателство бе да задържим основния си екип от професионалисти, които винаги са били в основата на успеха на хотелите, които управляваме и да направим обосновано правилно планиране на дейностите, върху които да се фокусираме, както и да преценим кои са тези, за които ни трябва повече време. Важна част от всяка стратегия е да изберем какво и кога да правим и какво да не правим. Успяхме да покажем, че можем да се справяме не само в условия на икономически подем и благоприятна среда, но и в условията на несигурност и непрекъснати ограничения и промени.

-Grand Hotel Millennium Sofia стана известен и с факта, че успя да привлече множество професионалисти, натрупали опит в хотели в чужбина. Това ли допринесе за успеха на хотела през първата му година?

Ж.С.: Успехът на един хотел е функция на няколко фактора – добър продукт, добра локация, добър екип, добра икономическа среда, устойчив и адаптивен бизнес модел. Щастлива съм, че дълги години работя с изключителни колеги, всички израснахме като екип и сме преминали заедно през много и хубави, и тежки моменти. Tова и възможността да надграждаме бизнеса и доверието помежду ни са в основата на успеха ни. Нови колеги, включително с много ценен опит извън България, ни се довериха, привлечени от предизвикателствата и потенциала на Grand Hotel Millennium Sofia. Това са хора с високи изисквания към работната среда, професионалната етика и фирмените ценности, затова се радвам, че те ги откриха при нас и заради нас отново избраха България.

-Кои са основните целеви групи от пътуващи, на които разчитате от откриването на хотела досега?

М.Г.: Гостите ни избират Grand Hotel Millennium Sofia, защото търсят специално и професионално отношение и ние успяваме да им го предоставим. Активите, с които разполагаме ни позволяват да оперираме в множество посоки. С огромния си капацитет и професионално техническо оборудване конферентният център привлича делегати и бизнес пътуващи от цял свят. Това ни позволява да сме домакини на мащабни спортни състезания, конференции, мероприятия и семинари. Разнообразието от заведения на територията на хотела задоволява търсенето на туристите за автентични вкусове, а възможностите за wellness в Millennium Spa и разкрасителните процедури в Millennium Beauty привличат всички онези, които искат да се погрижат пълноценно за себе си.

grand ballroom hall 2 Hotel Weekly #12: Grand Hotel Millennium Sofia

-Наблюдава ли се бавно възстановяване на бизнес пътуванията?

М.Г.: В последните месеци има тенденция за възстановяване, но е твърде рано да говорим за достигане на предходните нива. Ние сме оптимисти, че до 2023 година бизнес пътуванията ще се върнат към предишния си темп на развитие и дори ще надскочат обемите от 2019. Тези пътувания са функция на бизнес обстановката в световен, регионален и национален план и екипът ни е убеден, че в скоро време ще успеем да разгърнем пълния потенциал на Millennium Milestone Convention Centre. A до тогава работим в условия на гъвкавост и приспособимост с ефективната програма за провеждане на хибридни събития и дигитални решения за планиране на мащабни мероприятия.

-Какво можем да очакваме от Grand Hotel Millennium Sofia в близко бъдеще?

М.Г.: Освен разгръщане на пълния потенциал на локациите в Grand Hotel Millennium Sofiа, сме твърдо решени да продължим да инвестираме в развитието на екипа ни и софтуерните решения, с които управляваме бизнеса си. Към момента сме подбрали над 20 програми за управление на хотелската дейност, като всички от тях са доказани международни лидери в своята област. Сред тях са инструмент за анализ на приходите, channel manager, с който в реално време дистрибутираме цените и наличностите, инструмент за анализ на цените на хотелите на пазара, софтуер за дигитални оферти с виртуално представяне на менюта, инструмент за анализ на онлайн репутацията на хотела, лесен за навигация модул за резервации в реално време, AI chatbot асистент, CRM система за управление на взаимоотношенията с клиентите, интерактивна платформа за организация на събития и мероприятия, програма за управление на спа центъра, онлайн бутик, интерактивен виртуален тур и други. Убедени сме, че това е правилната посока за устойчиво развитие в хотелиерството и сме решени да я следваме, за да предоставим възможно най-качественото обслужване на нашите гости.

-Споделете финални думи с аудиторията на 21Hoteliers.

Ж.С.: Вярвам, че най-тежките моменти отминаха и ние ползвахме това време, за да обмислим и да се подготвим за новите предизвикателства пред индустрията ни.  Промените са вече неотменна част от ежедневието ни, затова всички трябва да сме по-информирани, да се доверяваме на технологиите по-смело, да мислим по-бързо, да решаваме по-категорично, да комуникираме с клиентите си по-умело. Част сме от една прекрасна, макар и не лека индустрия, която за работещите в нея открива хоризонти далеч отвъд пределите на собствената страна. Това не е никак малко.

М.Г.: Ситуацията от изминалата година беше тежка за сектора, но е време да погледнем напред и да се подготвим за новите предизвикателства. В много региони ситуацията се стабилизира, което неминуемо ще доведе до по-мащабно търсене, за което трябва да бъдем готови. С малки стъпки се връщаме към по-сигурна среда за бизнеса, но и по-взискателни клиенти, които ще търсят сигурност и професионализъм. Трябва да отговорим на тези промени с инвестиции в дигитални иновации и развитие на бизнес модела. Само така можем да удовлетворим високите очаквания на гостите ни и да работим за подобрението на имиджа на България и София като дестинации.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]