fbpx

Електрически автомобили Melex: Преимущества и революционни възможности за хотелиерския бизнес

AUTOLOG GREENLINE е официален представител за България и Румъния на полската компания MELEX – водещ производител на 100% електрически превозни средства на световно ниво. Днес ще ви представим най-подходящите транспортни и логистични решения за всеки хотелиер, управляващ по-голяма материална база.

MELEX е един от най-старите производители на електрически превозни средства с 50-годишен опит, като името им се е превърнало в синоним на продуктите им в пазарния сегмент. Сертифицирани са по ISO 9001 и ISO 14001 – стандарти за тотално управление на качеството – като са доверен доставчик на НАТО и редица други организации. Произвеждат богата гама от автомобили с различно предназначение – от складове до селски туризъм. Успехът им в това да предоставят точното решение за всеки клиент е базиран на значителните възможности за персонализация (customization) – повече за това след малко.

От екипа на 21Hoteliers се свързахме с представител на комплекс OASIS RESORT & SPA в село Лозенец, който ни сподели своите впечатление от продуктите на MELEX, от които се възползват от съвсем скоро:

„В ОАSIS RESORT & SPA имаме богат опит в експлоатация на електрически автомобили, но продуктите на Melex са много класи над тях. Модерно изпълнение, с литиева батерия, всички необходими приспособления за безопасност и много лесни за поддръжка. Използваме електрическият автомобил приоритетно в обслужването на нашите клиенти, тъй като комплекса ни е огромен и имаме много разстояния за покриване. Категорично инвестиция в продуктите на Melex си струва. В момента очакваме нашият втори електрически автомобил, пряко сме заинтересовани и от останалите продукти от богатата гама, които Melex предлагат.“

20210222 112842 Електрически автомобили Melex: Преимущества и революционни възможности за хотелиерския бизнес
MELEX-466-N.Classic в OASIS RESORT & SPA

С Иван Качаунов, управител на AUTOLOG GREENLINE и партньор на 21hoteliers Bulgaria ще разгледаме накратко какви са особеностите и основните експлоатационни, финансови и екологични преимущества при използването на електрическите специализирани автомобили марка „MELEX” в туристическия бизнес.

-Какво е специфичното в електрическите превозни средства MELEX спрямо електрическите автомобили навлизащи масово на световните пазари?

-Единственият 100% европейски производител предлагащ над 50 модела специализирани електрически превозни средства е MELEX Полша. MELEX е един от най-старите производители на електрически превозни средства с 50-годишен опит, като името им се е превърнало в синоним на продуктите им в пазарния сегмент. Цялостната инженерингова концепция на производителя MELEX е замислена така, че машината да може да се използва дълго, безпроблемно и с минимални разходи за период от минимум 10-11 години, като се стъпва на една комбинация от съвременни технически решения и опростена, високоефективна и ремонтопригодна конструкция.

Основната идея на MELEX е да покрие специфичните изисквания за транспорт и логистика на различните видове бизнеси в сферата на услугите и производството, които не могат да се извършат с конвенционалните превозни средства. Успехът на компанията се базира и в това да предоставят точното решение за всеки клиент, като предлагат значителни възможности за персонализация (customization). С двете нови фамилии електромобили “N.Car” & “N.Classic” MELEX е излязъл отдавна от старата терминология за „голф колички”.

n car melex 1 Електрически автомобили Melex: Преимущества и революционни възможности за хотелиерския бизнес
n car melex 2 Електрически автомобили Melex: Преимущества и революционни възможности за хотелиерския бизнес
Част от серията N.Car . Пълната гама от продукти можете да откриете тук.

MELEX като производител и ние (AUTOLOG GREENLINE) като дистрибутор, полагаме всички усилия да бъдем максимално различни от нашите конкуренти, като залагаме на надеждност и качество, модерен дизайн, ергономичност, бързи доставки на машини и оригинални резервни части, както и на дългогодишна експлоатация от персонала с минимална подръжка. Високата им функционалност и маневреност,  пълната липса на прахово, газово и шумово замърсяване, в комбинация с шведска литиево-йонна батерия без поддръжка, вградена монофазна зарядна станция и много други полезни опции предоставят един подходящ продукт за най добрите комплекси и хотели по българското черноморие и планини.

-Какви възможности може да предложи MELEX на хотелиерската индустрия?

-MELEX постоянно разширява възможностите за използване на електромобилите си и винаги може да предложи повече на хотелиерската индустрия, като пътнически и лекотоварни модели, такива с типово одобрение (хомологирани) за използване по националната пътна мрежа, както и тясно специализирани. Клиента може да избира в зависимост от конкретните му необходимости от 2-4-6-8-местни елмобили или 14-местно влакче, както и лекотоварни електрически камиони за целогодишна употреба с товароподемност до 1250 кг. и самосвална уредба. Можем накратко да посочим и за какви основни дейности могат да се използват различните модели MELEX:

 • за транспорт на туристи, пътници и товари в туристически комплекси и парк-хотели
 • разглеждане на забележителности, разходки, шопинг извън хотелския комплекс с типово одобрени (хомологирани модели)
 • транспортиране на VIР гости и багаж от буферните паркинги и в комплексите
 • електрокамиони с термоизолирана надстройка-box за разнос на храна, посуда и др.
 • електрокамиони с атмосфероизолирана надстройка-box за превоз на бельо, апаратура и др.
 • мултифункционални лекотоварни автомобили с 500-литрова цистерна за поддръжка на алеи и зелени площи, миене на труднодостъпни места и дезинфекция на по-големи пространства;
 • събиране и извозване на смет и отпадъци в пешеходни и труднодостъпни зони, без да се притесняват гостите на хотела
 • охрана и патрулиране;
 • възможност за оборудване на елмобила с инвертор, свързан директно с батерията, който ви предоставя независимо 220-волтово захранване за ръчни ел.инструменти като електрожен, бормашина, ъглошлайф и др. Една чудесна възможност винаги да имате под ръка ел.захранване, необходимо за техническата поддръжка и ремонти на всякакви външни съоръжения, огради, пейки и др.

-Бихте ли описали накратко основните преимущества при използването на електромобилите MELEX в туризма?

-С използването на лекотоварните елкамиони и елмобили MELEX в туристическия сектор се решават редица въпроси и проблеми като:

 • Веднъж закупен, eлектрическия камион и електромобил MELEX спира да тежи на бюджета години наред
 • За текущата поддръжка и експлоатация не е необходим наличен технически подготвен персонал. Машините са изключетелно лесни за употреба и удобни в работа.
 • Използваните тягови батерии са литиево-йонни, без поддръжка и с възможност за по-дълго безпроблемно съхранение извън туристическия сезон. Батериите Li-Ion с гарантирани 3000 цикъла на зареждане, както и вградената 220V зарядна станция на шведската фирма Prime Power ви осигуряват 3 год. гаранция с над 10-12 год. живот. Практиката в туризма показва, че батерия с по-голямата мощност в повечето подобни случаи е излишна – довежда до оскъпяване на елмобила, до по-дълго време за зареждане и по-висока цена при подмяна с нова.  
 • Повечето модели са без данъци и необходимост от регистрация в КАТ, освен тези с типово одобрение за националната пътна мрежа
 • Ниското собствено тегло до 800 кг. и безкамерните гуми не повреждат специалните настилки и плочки, както и подземната инфраструктура в пешеходните зони, централни градски райони, складови бази, паркови алеи и закрити пространства
 • Компактните им размери (ширина до 126 см и дължина до 390 см), както и модерното двойно окачване като на стандартен автомобил тип „MacPherson” с ресори и амортисьори дават възможност за маневриране и паркиране в тесни пространства, както и за безпроблемното преминаване между специално монтираните забранителни ограждения за автомобили в пешеходни зони, алеи и паркове
 • Стандартното оборудване включва двукръгова хидравлична спирачна система, закалено предно стъкло с чистачка и измиване, галванизирано и боядисано шаси с 8 год. гаранция, пълна светлинна и звукова сигнализация, ергономична кабина, LCD-табло показващо всичката необходима информация на водача, удобни седалки, предпазни колани, вградена монофазна зарядна станция за контакт „шуко-230V”, предупредителни сигнали за заден ход, литиево-йонна батерия, както и възможност за дооборудване с много опции и надстройки по желание на потребителя
 • Използването на електрическите автомобили MELEX намалява емисиите на парникови газове, финни прахови частици и на шумовото замърсяване.

-Бихте ли акцентирали на някои от моделите MELEX, като особено подходящи за туристическия бранш?

Последен пример за 6-местен класичeски туристически електромобил е от комплекс OASIS RESORT & SPA, които използват модела MELEX-466-N.Classic за своите гости. Машината е с двуфункционална задна седалка, позволяваща превоз на 6 пътника или 4 пътника с товарна платформа, малън радиус на завой, предна предпазна броня, колани и други полезни опции. Подобни „туристически” модели са 4 и 8 местните елмобили от фамилията N.Classic

Изключително подходящи за по-големите туристически комплекси са и лекотоварните елмобили с товароподемност до 1250кг. Тихи и компактни в работа не притесняват гостите на хотела. Те са подходящи за извозване на отпадъци, доставка на хранителни и други продукти. Товарната платформа е алуминиева – здрава, олекотена и лесно обслужваема. Има възможност за монтиране на отопление и богата гама от надстройки: 500л. цистерна за поливане с ел.помпа, високи мрежи за превоз на обемни материали, термоустойчиви надстройки за разнасяне на храни и товари, системи за вдигане на боклуджийски кофи, самосвална уредба, контейтер за насипни отпадъци и други по желание на клиента. N.Car

За консултации, въпроси, както и за допълнителна техническа информация:

Иван Качаунов – Управител AUTOLOG GREENLINE Ltd

mobile: +359-885-754-007

email: [email protected]

www.melexauto.ro/bg

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.