fbpx

Електрически автомобили Melex: Преимущества и революционни възможности за хотелиерския бизнес

AUTOLOG GREENLINE е официален представител за България и Румъния на полската компания MELEX – водещ производител на 100% електрически превозни средства на световно ниво. Днес ще ви представим най-подходящите транспортни и логистични решения за всеки хотелиер, управляващ по-голяма материална база.

MELEX е един от най-старите производители на електрически превозни средства с 50-годишен опит, като името им се е превърнало в синоним на продуктите им в пазарния сегмент. Сертифицирани са по ISO 9001 и ISO 14001 – стандарти за тотално управление на качеството – като са доверен доставчик на НАТО и редица други организации. Произвеждат богата гама от автомобили с различно предназначение – от складове до селски туризъм. Успехът им в това да предоставят точното решение за всеки клиент е базиран на значителните възможности за персонализация (customization) – повече за това след малко.

От екипа на 21Hoteliers се свързахме с представител на комплекс OASIS RESORT & SPA в село Лозенец, който ни сподели своите впечатление от продуктите на MELEX, от които се възползват от съвсем скоро:

“В ОАSIS RESORT & SPA имаме богат опит в експлоатация на електрически автомобили, но продуктите на Melex са много класи над тях. Модерно изпълнение, с литиева батерия, всички необходими приспособления за безопасност и много лесни за поддръжка. Използваме електрическият автомобил приоритетно в обслужването на нашите клиенти, тъй като комплекса ни е огромен и имаме много разстояния за покриване. Категорично инвестиция в продуктите на Melex си струва. В момента очакваме нашият втори електрически автомобил, пряко сме заинтересовани и от останалите продукти от богатата гама, които Melex предлагат.”

20210222 112842 Електрически автомобили Melex: Преимущества и революционни възможности за хотелиерския бизнес
MELEX-466-N.Classic в OASIS RESORT & SPA

С Иван Качаунов, управител на AUTOLOG GREENLINE и партньор на 21hoteliers Bulgaria ще разгледаме накратко какви са особеностите и основните експлоатационни, финансови и екологични преимущества при използването на електрическите специализирани автомобили марка „MELEX” в туристическия бизнес.

-Какво е специфичното в електрическите превозни средства MELEX спрямо електрическите автомобили навлизащи масово на световните пазари?

-Единственият 100% европейски производител предлагащ над 50 модела специализирани електрически превозни средства е MELEX Полша. MELEX е един от най-старите производители на електрически превозни средства с 50-годишен опит, като името им се е превърнало в синоним на продуктите им в пазарния сегмент. Цялостната инженерингова концепция на производителя MELEX е замислена така, че машината да може да се използва дълго, безпроблемно и с минимални разходи за период от минимум 10-11 години, като се стъпва на една комбинация от съвременни технически решения и опростена, високоефективна и ремонтопригодна конструкция.

Основната идея на MELEX е да покрие специфичните изисквания за транспорт и логистика на различните видове бизнеси в сферата на услугите и производството, които не могат да се извършат с конвенционалните превозни средства. Успехът на компанията се базира и в това да предоставят точното решение за всеки клиент, като предлагат значителни възможности за персонализация (customization). С двете нови фамилии електромобили “N.Car” & “N.Classic” MELEX е излязъл отдавна от старата терминология за „голф колички”.

n car melex 1 Електрически автомобили Melex: Преимущества и революционни възможности за хотелиерския бизнес
n car melex 2 Електрически автомобили Melex: Преимущества и революционни възможности за хотелиерския бизнес
Част от серията N.Car . Пълната гама от продукти можете да откриете тук.

MELEX като производител и ние (AUTOLOG GREENLINE) като дистрибутор, полагаме всички усилия да бъдем максимално различни от нашите конкуренти, като залагаме на надеждност и качество, модерен дизайн, ергономичност, бързи доставки на машини и оригинални резервни части, както и на дългогодишна експлоатация от персонала с минимална подръжка. Високата им функционалност и маневреност,  пълната липса на прахово, газово и шумово замърсяване, в комбинация с шведска литиево-йонна батерия без поддръжка, вградена монофазна зарядна станция и много други полезни опции предоставят един подходящ продукт за най добрите комплекси и хотели по българското черноморие и планини.

-Какви възможности може да предложи MELEX на хотелиерската индустрия?

-MELEX постоянно разширява възможностите за използване на електромобилите си и винаги може да предложи повече на хотелиерската индустрия, като пътнически и лекотоварни модели, такива с типово одобрение (хомологирани) за използване по националната пътна мрежа, както и тясно специализирани. Клиента може да избира в зависимост от конкретните му необходимости от 2-4-6-8-местни елмобили или 14-местно влакче, както и лекотоварни електрически камиони за целогодишна употреба с товароподемност до 1250 кг. и самосвална уредба. Можем накратко да посочим и за какви основни дейности могат да се използват различните модели MELEX:

 • за транспорт на туристи, пътници и товари в туристически комплекси и парк-хотели
 • разглеждане на забележителности, разходки, шопинг извън хотелския комплекс с типово одобрени (хомологирани модели)
 • транспортиране на VIР гости и багаж от буферните паркинги и в комплексите
 • електрокамиони с термоизолирана надстройка-box за разнос на храна, посуда и др.
 • електрокамиони с атмосфероизолирана надстройка-box за превоз на бельо, апаратура и др.
 • мултифункционални лекотоварни автомобили с 500-литрова цистерна за поддръжка на алеи и зелени площи, миене на труднодостъпни места и дезинфекция на по-големи пространства;
 • събиране и извозване на смет и отпадъци в пешеходни и труднодостъпни зони, без да се притесняват гостите на хотела
 • охрана и патрулиране;
 • възможност за оборудване на елмобила с инвертор, свързан директно с батерията, който ви предоставя независимо 220-волтово захранване за ръчни ел.инструменти като електрожен, бормашина, ъглошлайф и др. Една чудесна възможност винаги да имате под ръка ел.захранване, необходимо за техническата поддръжка и ремонти на всякакви външни съоръжения, огради, пейки и др.

-Бихте ли описали накратко основните преимущества при използването на електромобилите MELEX в туризма?

-С използването на лекотоварните елкамиони и елмобили MELEX в туристическия сектор се решават редица въпроси и проблеми като:

 • Веднъж закупен, eлектрическия камион и електромобил MELEX спира да тежи на бюджета години наред
 • За текущата поддръжка и експлоатация не е необходим наличен технически подготвен персонал. Машините са изключетелно лесни за употреба и удобни в работа.
 • Използваните тягови батерии са литиево-йонни, без поддръжка и с възможност за по-дълго безпроблемно съхранение извън туристическия сезон. Батериите Li-Ion с гарантирани 3000 цикъла на зареждане, както и вградената 220V зарядна станция на шведската фирма Prime Power ви осигуряват 3 год. гаранция с над 10-12 год. живот. Практиката в туризма показва, че батерия с по-голямата мощност в повечето подобни случаи е излишна – довежда до оскъпяване на елмобила, до по-дълго време за зареждане и по-висока цена при подмяна с нова.  
 • Повечето модели са без данъци и необходимост от регистрация в КАТ, освен тези с типово одобрение за националната пътна мрежа
 • Ниското собствено тегло до 800 кг. и безкамерните гуми не повреждат специалните настилки и плочки, както и подземната инфраструктура в пешеходните зони, централни градски райони, складови бази, паркови алеи и закрити пространства
 • Компактните им размери (ширина до 126 см и дължина до 390 см), както и модерното двойно окачване като на стандартен автомобил тип „MacPherson” с ресори и амортисьори дават възможност за маневриране и паркиране в тесни пространства, както и за безпроблемното преминаване между специално монтираните забранителни ограждения за автомобили в пешеходни зони, алеи и паркове
 • Стандартното оборудване включва двукръгова хидравлична спирачна система, закалено предно стъкло с чистачка и измиване, галванизирано и боядисано шаси с 8 год. гаранция, пълна светлинна и звукова сигнализация, ергономична кабина, LCD-табло показващо всичката необходима информация на водача, удобни седалки, предпазни колани, вградена монофазна зарядна станция за контакт „шуко-230V”, предупредителни сигнали за заден ход, литиево-йонна батерия, както и възможност за дооборудване с много опции и надстройки по желание на потребителя
 • Използването на електрическите автомобили MELEX намалява емисиите на парникови газове, финни прахови частици и на шумовото замърсяване.

-Бихте ли акцентирали на някои от моделите MELEX, като особено подходящи за туристическия бранш?

Последен пример за 6-местен класичeски туристически електромобил е от комплекс OASIS RESORT & SPA, които използват модела MELEX-466-N.Classic за своите гости. Машината е с двуфункционална задна седалка, позволяваща превоз на 6 пътника или 4 пътника с товарна платформа, малън радиус на завой, предна предпазна броня, колани и други полезни опции. Подобни „туристически” модели са 4 и 8 местните елмобили от фамилията N.Classic

Изключително подходящи за по-големите туристически комплекси са и лекотоварните елмобили с товароподемност до 1250кг. Тихи и компактни в работа не притесняват гостите на хотела. Те са подходящи за извозване на отпадъци, доставка на хранителни и други продукти. Товарната платформа е алуминиева – здрава, олекотена и лесно обслужваема. Има възможност за монтиране на отопление и богата гама от надстройки: 500л. цистерна за поливане с ел.помпа, високи мрежи за превоз на обемни материали, термоустойчиви надстройки за разнасяне на храни и товари, системи за вдигане на боклуджийски кофи, самосвална уредба, контейтер за насипни отпадъци и други по желание на клиента. N.Car

За консултации, въпроси, както и за допълнителна техническа информация:

Иван Качаунов – Управител AUTOLOG GREENLINE Ltd

mobile: +359-885-754-007

email: [email protected]

www.melexauto.ro/bg

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]