fbpx

Effect Hotels: Промени и много работа по време на криза – пътят към успеха

Последните години определено хотелиерския бизнес изживява един от най – тежките си периоди в историята. Ограниченията за пътуване и рестрикциите, които бяха наложени върху местата за настаняване вследствие на Covid пандемията нанесоха звучен шамар на хотелите в момент, в който едва ли някой го е очаквал и непосредствено след най-силните сезони за индустрията. Хотелите нямаха друг избор освен да се адаптират, да развиват продукта си и да останат конкурентни, за да могат да спасят бизнеса си.

Effect Hotels е един от добрите примери за работа по време на криза и не спира да развива продукта си, независимо от трудните времена за индустрията. Effect Hotels е българска верига и утвърдено име на българския туристически пазар с двадесет годишни традиции в сектор хотелиерство. Компанията притежава хотели, работещи под марката Effect Hotels в едни от най – атрактивни туристически дестинации в България, чрез които развива морски, зимен, планински и културен туризъм. Effect Algara Beach в Кранево, Effect Grand Victoria в Слънчев бряг, Effect Villa Azzurra в Несебър, Effect Saint Mina в Созопол, Effect Zlatna Oresha в Жеравна и Effect Malina Residence в Пампорово са хотелите, които формират портфолиото на веригата.

За новостите в двата големи обекта във веригата, очакванията и стратегиите за развитие днес сме поканили нашия съосновател и главен редактор Владислав Великов, който от няколко месеца заема позицията General Manager в Effect Hotels. През лятото на 2021 година Владислав даде интервю за рубриката ни Hotel Weekly, в която представихме хотел Algara Beach.

Здравей, Владислав. Радвам се, че отново си гост на 21Hoteliers. Минаха няколко месеца от последното интервю. Сподели ни как оценяваш сезон 2021?

– Здравей, за мен е удоволствие! Едва ли ще изненадам някого ако кажа, че сезон 2021 беше труден от всички гледни точки- прогнозиране, набиране на персонал, както и в оперативен аспект. Въпреки това в Effect Hotels изпратихме прилична година, особено на базата на всички трудности, пред които е изправен хотелиерския бизнес. Сблъскахме се с Covid тестове, ограничения и постоянно напрежение, че “могат да ни затворят” буквално на следващия ден, но благодарение на добрата ни организация и себераздаване успяхме да излезем от всички ситуации и приключихме годината с добри оценки.

Как решихте да смените концепцията в Algara Beach и Grand Victoria от All Inclusive към Ultra All Inclusive? Доколкото разбрах, това е съпроводено и с не малка инвестиция, която правите в момента. В настоящата ситуация са малко хотелите, които правят подобни големи крачки.

– Риск винаги има, но ние се опитваме да го сведем до минимум чрез обективен анализ и прогнозиране на различни варианти. Тук от голяма помощ за обективно мнение е външната консултантска агенцията, с която веригата работи от няколко години – Revpar.bg. От Revpar ни помагат много относно договори, цени, диверсификация на пазара, правилно управление на цени и оферти. Нашите идеи се тестват през техния анализ и винаги се получава устойчив резултат. В нашата ситуация, на база и резултатите, които постигахме предните две години, се оказва много по-разумно да позиционираме хотела в по-скъпия ценови сегмент на Ultra All Inclusive. Рискът е много по-малък отколкото да замразим или вдигнем цените символично при очакваната инфлация от над 10%. Друг е въпросът, че инфлацията за самия хотел е 2-3 пъти по – голяма от официалната, тъй като нашата инфлационна кошница е най – силно засегната – горива, ток, храни, заплати.

Какви са очакванията за лято 2022?

– За лятото сме обнадеждени, вижда се и по записванията от различни пазари. Засега всичко върви добре, с нива близки от тези преди кризата. Като цените ни и през 2020 и 2021 година растяха. За месеците юли, август и септември ние направихме най-добрите си резултати изобщо. Притеснението ни е, да не се случи отново да разчитаме основно на 3 месеца. Последните две години сезона стартираше през втората половина на юни и приключваше бързо към средата на септември.

На нас ни липсва дължина на сезона, чартърните програми, трябват ни немци и англичани. Иначе съумяхме и благодарение на помощта от колегите от Revpar.bg да диверсифицираме бързо пазарите. Напълнихме хотелите на много добра цена с българи, румънци, чехи, поляци и други. Радвам се, че съумяхме да вдигнем чувствително оценките си, тъй като през сезона генерално се наблюдаваше очакван спад на удовлетвореността на госта.

Какви нововъведения планирате в Grand Victoria и Algara Beach във връзка с новата концепция за сезон 2022?

– Работим непрестанно от няколко месеца по Ultra All Inclusive концепцията и надграждането на продукта като цяло. Разработваме и развиваме стандартите на Effect Hotels, развиваме езиковата квалификация на част от целогодишните служители, дигитализираме някои от процесите на работа. Основните нововъведения са свързани с нови заведения за хранене и барове, които значително ще вдигнат нивото на Ultra All Inclusive пакета. По – високо качество и ниво на напитки и хранителни продукти, наблягане на индивидуалния подход в обслужването на гостите са само част от нещата, които са заложени в стратегията за сезон 2022.

В Grand Victoria в Слънчев бряг за новия сезон сме предвидили италиански ресторант, суши и тепаняки бар, лоби бар с виенска сладкарница, както и съвсем нова концепция за анимация за малки и възрастни.

В Algara Beach, Кранево ще предложим на нашите гости много интересна кулинарна екзотика в нашите марокански и ливански ресторанти. Фитнес зала с висококачествени уреди, нов мини клуб, както и много подобрения и интересни шоу програми на анимацията са сред новостите в перлата на северното Черноморие – Algara Beach

Сподели финални думи с аудиторията на 21Hoteliers.

– Пожелавам на всички колеги от бранша да не спират да се развиват и независимо от трудните времена да инвестират в развитие на продукта си, персонала и лицето на българския туризъм. Следя много отблизо изказвания и коментари на всички основни европейски туроператори и за жалост към днешна дата България не попада дори в топ 10 като най-предпочитана дестинация за летен туризъм през 2022 година. Факторите са много и се надявам да се вземе отношение към тях от най-високо държавно ниво. Много е важно дестинация България да покаже, че е способна да покаже дори по-високо ниво на хотелиерска услуга, въпреки пандемията и всички съпътстващи проблеми. Бъдете здрави и успех в начинанията!

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]