fbpx

Анализ: Къде в Европа има най-голямо повишение на средните цените на хотелите

Испанската аналитична компания Marbian Technologies, специализирана в проучване на туристическия пазар, проведе изследване на динамиката на цените на хотелите в най -популярните туристически страни в средиземноморския регион – Гърция, Турция, Испания, Италия и Португалия.

Компанията анализира средната минимална цена за стандартна двойна стая на дестинации, които се продават в големите уебсайтове на OTA. Анализът включва и специфичните за страната средни цени за нощувки през юли и август 2021 г. Получените цени са сравнени с цифрите за 2019 г. от подобни източници, за да се види цената на стаята в динамика. За това проучване компанията е анализирала данни от приблизително 73 000 хотела.

Резултатите показват, че хотелите в повечето страни повишават средната цена на настаняване. Единственото изключение е Турция, където средната цена на стаята в хотели с 3 звезди намалява с 4% в сравнение с преди пандемията 2019 г. и възлиза на 52 евро. Хотелите с 4* са поскъпнали с 6% до 76 евро, а тези с 5 * – с 14% до 139 евро.

В същото време Гърция според Marbian Technologies показва най -активен ръст: Хотелите от категория 4 звезди са поскъпнали средно с 31% до 2019 г. (средна цена на нощувка – 163 евро), а категория 5 * – с 47 % (292 евро). Средната цена на 3* в Гърция е нараснала с 15% и възлиза на 96 евро.

Италия и Испания също показаха силна динамика на цените. Хотелите с 3* регистрират повишение на цените съответно до 102 и 97 евро. Четиризвездните места за настаняване в Италия са повишили цените средно с 20% до 146 евро в сравнение с 2019 г. В Испания същата категория е поскъпнала с 16% до 128 евро. Цената за настаняване в хотел 5* в Италия нараства с 30% до 373 евро, а в Испания – с 24% до 271 евро.

6135ce7c70602349674397 Анализ: Къде в Европа има най-голямо повишение на средните цените на хотелите

Marbian Technologies обяснява покачването на цените на хотелите с факта, че по-богатите пътници са по-малко засегнати от икономическите проблеми, свързани с пандемията. По този начин в почти всички от горепосочените страни хотели от категория 5* отбелязват голямо търсене и работят с максимална заетост, което дава възможност за повишаване на цените.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.