fbpx

21Hotels: Wave Resort – модерен all inclusive и стилна архитектура в един български проект

Днес в рубриката 21Hotels ще ви представим един нов, модерен и успешен български хотел. Wave Resort отвори за първи път вратите си през лятото на 2019 година и остави много добри впечатления в дебютния си сезон.

Ваканционен комплекс Wave Resort е реализиран върху площ от близо 50 декара, в близост до град Поморие. Комплексът предлага 426 стаи, 8 заведения за хранене и развлечения, 7 външни басейна, спа център, конферентна зала с капацитет 450 седящи места, множество открити зелени площи и разнообразие от спортни и увеселителни съоръжения, в т.ч. открит амфитеатър, аквапарк, релакс зона, детски кът, площадка за игра и други.

thumb 1166 modules big 21Hotels: Wave Resort - модерен all inclusive и стилна архитектура в един български проект

Концепцията на комплекса се ражда след дълго проучване и дискусии, следвайки най-добрите примери от Турция, която е известна с ол-инклузив курортите си. Целта на заданието на проекта е прецизното създаване на уникален и конкурентен хотелски продукт, който да предложи на своите гости емоционално запомнящ се престой и комплексно ол инклузив преживяване, насочено към специфичите изисквания на различни групи пътуващи.

thumb 1173 modules big 21Hotels: Wave Resort - модерен all inclusive и стилна архитектура в един български проект

Основната идея на проекта е да се избегнат обичайните недостатъци на модела ол-инклузив, каквито са големите струпвания на хора в основния ресторант и по зоните край басейните, и създаване на повече възможност за лично пространство.

Ресторантът и терасата пред него са сепарирани чрез растителността и каменните стени на партера, които насочват към морската гледка. Зоната за шезлонги също е разделена за по-малки групи чрез вълнообразната форма на басейните и озеленяването.

Няма нито една стая без морска панорама като същото важи за всички ресторанти, фоайета и спа центъра.

thumb 1172 modules big 21Hotels: Wave Resort - модерен all inclusive и стилна архитектура в един български проект

Архитектурната визията е съвременна, без излишни претенции и провокации, целяща да пасне на вкуса на разнородна публика. За да се постигне това е взето решение да се направи сграда, която да отговори на съвременните тенденции, но в същото време да е решена по правилата на класическите сгради, приети за хармонични и красиви от векове. За тази идея архитектите изхождат от презумпцията, че такава сграда би носила подсъзнателното чувство за нещо познато, а познатото освен, че по-лесно се приема за красиво от всички, носи спокойствие и позволява бърза адаптация на гостите към новия им дом. В тази връзка сградата на хотела е решена в симетрия, а пропорциите и силуета ѝ целят да напомнят на палацо или дворец. Класическо е и съотношението във височина между солидните и високи обществени етажи към по-ефирните и по-ниски хотелски нива.

thumb 1169 modules big 21Hotels: Wave Resort - модерен all inclusive и стилна архитектура в един български проект

Двуетажната своеобразна база на хотела е с облицовка от камък с пясъчен цвят и едра, шуплеста текстура, типичен за района на Черно море. Разместените плочи на хотелската част над тях, наподобяват динамиката на водна повърхност. Формата им също така е реверанс към друг познат стил от близкото минало – модернизма, характерен за първите големи хотели по Черноморието.

thumb 1171 modules big 21Hotels: Wave Resort - модерен all inclusive и стилна архитектура в един български проект

Големият двор е нещо, което отличава Wave Resort от повечето комплекси по Черноморието. Необичайно за България е и решението на инвеститорите да „жертват“ 2/3 от позволеното от закона застрояване за сметка на по-устойчив бизнес модел, при който гостите разполагат с достатъчно дворно пространство и атракции в самия хотелски комплекс. Надяваме се този бизнес модел да се докаже във времето и да стане алтернатива на презастрояването.

thumb 1164 modules big 21Hotels: Wave Resort - модерен all inclusive и стилна архитектура в един български проект

Всички 426 стаи са ориетирани частично или дирекно към морето. Масивните стени между балконите на стаите целят да режисират гледката и да я насочат към простора на двора и морето, вместо към отсрещното крило на хотела или съседния балкон. Характерно за дизайна на стаите са отворени пространства, чистота на линиите, меките, топли тонове и естествени материали. Всяка стая разполага с изнесени мивки в общото пространство на стаята, открит дрешник, добавящ функционалност и възможност за удобно съхранение на вещи. Стъклените парапети на терасите и прозорците от пода до тавана внасят допълнителна светлина и усещане за пространство и уют.

thumb 1216 modules big 21Hotels: Wave Resort - модерен all inclusive и стилна архитектура в един български проект

Зоната за активни развлечения е притегателен пункт за семействата с деца. Тя включва спортен басейн с полуолимпийски размери, аквапарк с 4 водни пързалки за възрастни, детска водна кула и спрей парк с 22 пръскащи съоръжения, амфитеатър, детска площадка, детски кът, проектиран върху площ от близо 500 м2 с мобилна конструкция на покрива, която позволява неговото отваряне и свободния достъп на свеж въздух във вътрешното пространство на помещението.

Друга съществена част от инфраструктурата на вътрешния двор е т.нар. Adults Only зона, която представлява зона за релакс и почивка върху площ от 3 000 м2, с достъп 16+. Тя включва 3 басейна, в т.ч. инфинити басейн и басейн с хидромасаж, около и във които са разположени луксозни шезлонги и кабани, а близост се намира и бар басейна на комплекса.

Иновативни решения

 • Лагунни стаи с достъп до басейн – единствени по рода си в България, от терасата на които има директен достъп до басейн под формата на плувен канал, обединяващ няколко реда хотелски стаи. Липсата на парапет е обезпечена с двойно заключване на плъзгащата фасадна дограма. Към всяка тераса  предвидена стълба за достъп до басейна-лагуна.
 • Облицовки от формовани тримерно огънати плоскости с крайно покритие ламинат под високо налягане – HPL, за лоби и фоайе. Изпълнението на този вод облицовка е посредством вакуумна мембранна преса, работеща при точна за материала температура.
 • Осветителни тела и декоративни осветителни елементи от псециално екстудирани алуминиеви профили: скрито осветление в мокрите помещения на хотелските стаи, линейно осветление по хотелски коридори, кръгли осветителни елементи с радиус 3 м за вграждане в окачен таван на лоби и фоайе.
 • индикация за статуса на стаята посредством стаен контролер и изведен в коридора дисплей, показващ дали хотелската стая в свободна за почистване, или заета от туристи със статус, „моля, не безпокойте“.
 • Скрити преливници към басейните – изпълнени посредством козилно монтирани гранитни плочи, под които са локализирани самите преливници
 • Синхрнонизирано управление на главния фонтан във вътрешен двор, посредством софтуер, управляващ светлинни ефекти, музикално оформление и сила и посока на водните дюзи, по начин, който прави наблюдаването а фонтана в работен режим едно приятно изживяване.
 • Мониторинг на СПА зоната посредством табло, показващо статуса на всяка стайна единица – осветление, температура, достъп, аларма и други.

Устойчиви инвестиции

Сред примерите за устойчиви инвестиции в опазване на околната среда са:

 • интелигентна система за пестене не енергия за отопление и охлаждане
 • водоспестяващи аератори
 • използване на прибори за хранене за многократна употреба край бар-басейните
 • разделно сметоотделяне
 • система за насърчаване на многократната употреба на хотелско бельо и хавлиени кърпи
 • използване на козметични продукти в диспенсъри
 • система за достъп на електроенергия в стаите посредством електромагнитни карти и др.
Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]