fbpx

21Hotels: Wave Resort – модерен all inclusive и стилна архитектура в един български проект

Днес в рубриката 21Hotels ще ви представим един нов, модерен и успешен български хотел. Wave Resort отвори за първи път вратите си през лятото на 2019 година и остави много добри впечатления в дебютния си сезон.

Ваканционен комплекс Wave Resort е реализиран върху площ от близо 50 декара, в близост до град Поморие. Комплексът предлага 426 стаи, 8 заведения за хранене и развлечения, 7 външни басейна, спа център, конферентна зала с капацитет 450 седящи места, множество открити зелени площи и разнообразие от спортни и увеселителни съоръжения, в т.ч. открит амфитеатър, аквапарк, релакс зона, детски кът, площадка за игра и други.

thumb 1166 modules big 21Hotels: Wave Resort - модерен all inclusive и стилна архитектура в един български проект

Концепцията на комплекса се ражда след дълго проучване и дискусии, следвайки най-добрите примери от Турция, която е известна с ол-инклузив курортите си. Целта на заданието на проекта е прецизното създаване на уникален и конкурентен хотелски продукт, който да предложи на своите гости емоционално запомнящ се престой и комплексно ол инклузив преживяване, насочено към специфичите изисквания на различни групи пътуващи.

thumb 1173 modules big 21Hotels: Wave Resort - модерен all inclusive и стилна архитектура в един български проект

Основната идея на проекта е да се избегнат обичайните недостатъци на модела ол-инклузив, каквито са големите струпвания на хора в основния ресторант и по зоните край басейните, и създаване на повече възможност за лично пространство.

Ресторантът и терасата пред него са сепарирани чрез растителността и каменните стени на партера, които насочват към морската гледка. Зоната за шезлонги също е разделена за по-малки групи чрез вълнообразната форма на басейните и озеленяването.

Няма нито една стая без морска панорама като същото важи за всички ресторанти, фоайета и спа центъра.

thumb 1172 modules big 21Hotels: Wave Resort - модерен all inclusive и стилна архитектура в един български проект

Архитектурната визията е съвременна, без излишни претенции и провокации, целяща да пасне на вкуса на разнородна публика. За да се постигне това е взето решение да се направи сграда, която да отговори на съвременните тенденции, но в същото време да е решена по правилата на класическите сгради, приети за хармонични и красиви от векове. За тази идея архитектите изхождат от презумпцията, че такава сграда би носила подсъзнателното чувство за нещо познато, а познатото освен, че по-лесно се приема за красиво от всички, носи спокойствие и позволява бърза адаптация на гостите към новия им дом. В тази връзка сградата на хотела е решена в симетрия, а пропорциите и силуета ѝ целят да напомнят на палацо или дворец. Класическо е и съотношението във височина между солидните и високи обществени етажи към по-ефирните и по-ниски хотелски нива.

thumb 1169 modules big 21Hotels: Wave Resort - модерен all inclusive и стилна архитектура в един български проект

Двуетажната своеобразна база на хотела е с облицовка от камък с пясъчен цвят и едра, шуплеста текстура, типичен за района на Черно море. Разместените плочи на хотелската част над тях, наподобяват динамиката на водна повърхност. Формата им също така е реверанс към друг познат стил от близкото минало – модернизма, характерен за първите големи хотели по Черноморието.

thumb 1171 modules big 21Hotels: Wave Resort - модерен all inclusive и стилна архитектура в един български проект

Големият двор е нещо, което отличава Wave Resort от повечето комплекси по Черноморието. Необичайно за България е и решението на инвеститорите да „жертват“ 2/3 от позволеното от закона застрояване за сметка на по-устойчив бизнес модел, при който гостите разполагат с достатъчно дворно пространство и атракции в самия хотелски комплекс. Надяваме се този бизнес модел да се докаже във времето и да стане алтернатива на презастрояването.

thumb 1164 modules big 21Hotels: Wave Resort - модерен all inclusive и стилна архитектура в един български проект

Всички 426 стаи са ориетирани частично или дирекно към морето. Масивните стени между балконите на стаите целят да режисират гледката и да я насочат към простора на двора и морето, вместо към отсрещното крило на хотела или съседния балкон. Характерно за дизайна на стаите са отворени пространства, чистота на линиите, меките, топли тонове и естествени материали. Всяка стая разполага с изнесени мивки в общото пространство на стаята, открит дрешник, добавящ функционалност и възможност за удобно съхранение на вещи. Стъклените парапети на терасите и прозорците от пода до тавана внасят допълнителна светлина и усещане за пространство и уют.

thumb 1216 modules big 21Hotels: Wave Resort - модерен all inclusive и стилна архитектура в един български проект

Зоната за активни развлечения е притегателен пункт за семействата с деца. Тя включва спортен басейн с полуолимпийски размери, аквапарк с 4 водни пързалки за възрастни, детска водна кула и спрей парк с 22 пръскащи съоръжения, амфитеатър, детска площадка, детски кът, проектиран върху площ от близо 500 м2 с мобилна конструкция на покрива, която позволява неговото отваряне и свободния достъп на свеж въздух във вътрешното пространство на помещението.

Друга съществена част от инфраструктурата на вътрешния двор е т.нар. Adults Only зона, която представлява зона за релакс и почивка върху площ от 3 000 м2, с достъп 16+. Тя включва 3 басейна, в т.ч. инфинити басейн и басейн с хидромасаж, около и във които са разположени луксозни шезлонги и кабани, а близост се намира и бар басейна на комплекса.

Иновативни решения

 • Лагунни стаи с достъп до басейн – единствени по рода си в България, от терасата на които има директен достъп до басейн под формата на плувен канал, обединяващ няколко реда хотелски стаи. Липсата на парапет е обезпечена с двойно заключване на плъзгащата фасадна дограма. Към всяка тераса  предвидена стълба за достъп до басейна-лагуна.
 • Облицовки от формовани тримерно огънати плоскости с крайно покритие ламинат под високо налягане – HPL, за лоби и фоайе. Изпълнението на този вод облицовка е посредством вакуумна мембранна преса, работеща при точна за материала температура.
 • Осветителни тела и декоративни осветителни елементи от псециално екстудирани алуминиеви профили: скрито осветление в мокрите помещения на хотелските стаи, линейно осветление по хотелски коридори, кръгли осветителни елементи с радиус 3 м за вграждане в окачен таван на лоби и фоайе.
 • индикация за статуса на стаята посредством стаен контролер и изведен в коридора дисплей, показващ дали хотелската стая в свободна за почистване, или заета от туристи със статус, „моля, не безпокойте“.
 • Скрити преливници към басейните – изпълнени посредством козилно монтирани гранитни плочи, под които са локализирани самите преливници
 • Синхрнонизирано управление на главния фонтан във вътрешен двор, посредством софтуер, управляващ светлинни ефекти, музикално оформление и сила и посока на водните дюзи, по начин, който прави наблюдаването а фонтана в работен режим едно приятно изживяване.
 • Мониторинг на СПА зоната посредством табло, показващо статуса на всяка стайна единица – осветление, температура, достъп, аларма и други.

Устойчиви инвестиции

Сред примерите за устойчиви инвестиции в опазване на околната среда са:

 • интелигентна система за пестене не енергия за отопление и охлаждане
 • водоспестяващи аератори
 • използване на прибори за хранене за многократна употреба край бар-басейните
 • разделно сметоотделяне
 • система за насърчаване на многократната употреба на хотелско бельо и хавлиени кърпи
 • използване на козметични продукти в диспенсъри
 • система за достъп на електроенергия в стаите посредством електромагнитни карти и др.
Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.