fbpx

Хотелиери без граници: Представяме ви Лоран Шодер от Hyatt Regency, София

Епизод номер 4 от проекта ни „Хотелиери без граници ще бъде малко по-различен. Днес ще ви представим един страхотен професионалист, който е начело на един от най-амбициозните проекти в хотелиерската индустрия у нас – Лоран Шодер, Генерален мениджър на Hyatt Regency в София. Роден във Франция и завършил престижен институт в Швейцария, Лоран Шодер е преминал през множество хотели по света под бранда на Hyatt. През професионалния си опит той е установил, че рецептата за успех в хотелиерството е една- работа със и заради хората. Приятно четене!

-Здравейте, Лоран! Разкажете ни повече за себе си- откъде започна професионалния ви път и как стигнахте до настоящата си позиция в Hyatt Regency Sofia?

– Когато бях млад и някой ме попиташе с какво искам да се занимавам, винаги отговарях, че бих желал да намеря работа, която ми позволява да общувам с много хора, да пътувам по света и да живея в различни страни. На 17-годишна възраст вече бях привлечен от хотелиерството, но нямах никакви реални познания за индустрията. И така, след като завърших гимназия на 18-годишна възраст, реших да си взема една година почивка от обучението и да придобия опит в 5-звезден хотел. Три седмици след дипломирането си се озовах на ферибот до Великобритания, където започнах 1-годишен стаж в Hyatt Regency Birmingham в отдел „Храни и напитки“. Това преживяване окончателно потвърди убеждението ми, че съм открил своето призвание. Затова реших, че е необходимо да получа професионално образование в сферата и се записах в престижния институт за хотелски мениджмънт Glion в Швейцария. След като завърших Glion, се присъединих към Hyatt, които ми предложиха работа в новооткрит хотел във Флорида. През последните 20 години изградих кариерата си в различни под-брандове на Hyatt в САЩ, Испания, Швейцария, Азербайджан, Франция, Чили и Обединеното кралство. От две години имам щастието да заемам позицията Генерален мениджър на Hyatt Regency Sofia.

dsc7058 Хотелиери без граници: Представяме ви Лоран Шодер от Hyatt Regency, София

– Кои са основните стъпки, които следвахте по време на кариерата ви, за да постигнете този успех?

-В началото на кариерата си мечтата ми беше да стана Food & Beverage директор. За мен F&B e визитната картичка на един хотел. Нивото на динамичност и креативност в тази сфера e безгранично. Това е интензивна среда, в която, за да постигнеш успех се изисква перфектно планиране и изпълнение. За мен беше много важно да добия възможно най-много познания и опит в рамките на отдела.Трудно ми е да определя кои са основните стъпки в кариерата ми, тъй като вярвам, че всеки опит е допринесъл за моя успех. Със сигурност откриването на Park Hyatt в Цюрих, ролята ми на хотелски мениджър в Grand Hyatt Santiago в Чили и позицията ми на хотелски мениджър в The Churchill в Лондон бяха важни етапи, за да стигна до мястото, където съм днес.

-Не мога да не ви попитам- преминалите сте през много топ хотели под бранда Hyatt из целия свят. Как бихте оценили нивото на индустрията на гостоприемството в България?

-Това е интересен въпрос. Бих казал, че хотелиерската индустрия и туризмът в България се развиват в положителна насока. Все още има много работа по отношение на обслужването, правилното планиране и позициониране. Присъствието на водещи международни вериги като Hyatt спомага за увеличаването на интереса към България като желана, туристическа дестинация. Щастливи сме, че вече имаме нашия принос в тази насока. Наскоро Hyatt Regency Sofia бе номиниран не само за „Водещ хотел в България 2021“, но и за „Водещ нов хотел в Европа 2021“ в 28-то издание на World Travel Awards (Световните награди за туризъм). България може да се превърне не само в още по-привлекателна туристическа дестинация, но и в място, където да изградиш кариера в бранша. Нашият екип, например, се състои от невероятни личности, всички българи (с изключение на четирима). Някои от тях се свързаха с нас от чужбина – от Китай, Хавай, Дубай, Лондон – и решиха да се върнат в България, за да станат част от този забележителен проект. Целият ни екип показа изключително ниво на ангажираност, екипен дух, адаптивност и отдаденост. Със или без чуждестранен опит, всички колеги в хотела имат нещо общо помежду си и това е желанието да бъдем най-добрия домакин за нашите гости, да ги накараме да се почувстват специални. Всичко е възможно, когато хората имат правилната нагласа. Така че съм уверен, че ще видим значително покачване на нивото в бъдеще.

-Сред аудиторията ни има много бъдещи мениджъри на хотели- какво е вашето послание към тях, кои са най-важните елементи в постигането на целите в хотелиерската индустрия?

-Рецепта за успех в хотелиерството? Основната съставка винаги са хората. Всичко, което правим, е със и заради тях. Фокусът върху хората – гости, клиенти, партньори, инвеститори, екип – е най-важната предпоставка за успех в нашия бранш.

-Какви са очакванията ви за 2021 година и следващите няколко години? Мислите ли, че туризма ще започне възстановяване или това ще отнеме повече време?

-2021 г. е и ще продължи да бъде предизвикателна година. Напредъкът на програмите за ваксинация в световен мащаб ще изиграе основна роля за възобновяване на бизнес пътуванията, конгресния туризъм и почивките. Вече е очевидно, че някои държави се справят по-добре от други. Според мен дестинациите с ефективна програма за ваксинация, ще се възстановят по-бързо. Постигайки напредък в масовата имунизация, вярвам, че пълното нормализиране през 2022 г. е реалистично. Жизненоважно е да се подготвим за дългоочакваното възстановяване на туризма, като формираме стратегиите си според прогнози, основани на логика, опит и дълбокo разбиране на нуждите и очакванията на гостите.

-Споделете финални думи с аудиторията на 21hotelies Bulgaria.

-На първо място бих искал да пожелая здраве на Вас и цялата аудитория. Последната една година ни научи, че няма нищо по-ценно от това. Научихме и други уроци, които вярвам ще ни бъдат много полезни и в бъдеще – как да бъдем по-гъвкави и креативни, как по-добре да организираме времето и да подредим приоритетите си, колко значими са финансовата култура и критичното мислене. И най-вече, припомнихме си колко важни са мисълта и грижата за околните. Нека никога не забравяме, че те са в основата не само на нашия бизнес, но и във всеки аспект от живота ни.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]