fbpx

Интервю с мениджър договаряне на DER Touristik Германия- резултати сезон 2020, прогнози 2021

Днес като част от програмата на изложението “Туризъм ЕСКПО- Дестинация Варна” Стилиян Инджев- мениджър договаряне (contracting manager) на DER Touristik Deutschland коментира изминалия сезон 2020 и сподели досегашните очаквания за летния туристически сезон 2021.

“По отношение на сезон 2021 е много трудно да се планира каквото и да е. Ние работим по конкретен план, но сме зависими изцяло от ситуацията и решаваме в ход какво да правим. Факт е, че в момента сме в период на ранни резервации, но трябва да кажа, че обемите, които генерираме сега са нищожни в сравнение със същия период през изминалата година. Въпреки всичко позитивното е, че има такива клиенти и гости, които резервират своята лятна ваканция и се възползват от атрактивните отстъпки по ранните записвания.”

“Нагласата в момента сред немските туристи и население на първо време е да си стоят в къщи и да си почиват в Германия. Това ги призовават и техните власти и ние не можем да рефлектираме на това, нито с намаления, нито с реклами. На този етап те също изчакват едни по-добри времена, като и нашата надежда е в пускането на ваксини, за които се говори все по-усилено последните дни и седмици. Тогава ние вече ще се надяваме да реализираме по-големи обеми от миналото лято, но със сигурност ще останем далеч под нивата на 2019 година.”

Инджев продължи с кратка ретроспекция на изминалия сезон 2020:

“Ако трябва да направя един кратък обзор на сезон 2020, нека да се върнем още през февруари месец, когато справките сочеха, че ни очаква един много обещаващ туристически летен сезон. Към краят на месец февруари тренда на записванията спрямо същия период на изминалата година бележеше значителен ръст от 20-25%, но тогава настъпи кризата и преминахме през няколко месеца изпитания с постъпващи ежедневно огромни количества анулации. Няколко месеца изпълнени с много неясноти и период на изчакване. След това през юни месец след свалянето на забраните за пътуване в Германия, за щастие България попадна в списъка на първите страни отворени за немския пазар заедно с Гърция, Хърватска и островната част на Испания. Това беше една голяма привилегия за нас и тогава се видя светлина в тунела за сезон на 2020, особено в отсъствието на конкурент като Турция, защото те останаха затворени още дълго време след нас. Дори достигнахме до етап, в който новите резервации, в случая last minute надхвърляха анулациите.”

“Тук бих искал да благодаря на партньорите ни хотелиери за проявеното разбиране, гъвкавост и предоставяне на атрактивни оферти, което доведе до обръщане на негативния тренд. За съжаление положителната тенденция продължи твърде кратко време или до момента, в който областите Варна и Добрич попаднаха в червения списък на рискови дестинации за Германия, като това доведе до предсрочно прекратяване на чартърната програма до летище Варна. В последствие успяхме да пренасочим една минимална част от останалите туристи към регион Бургас, но в действителност бяха много малък дял. В крайна сметка след 20-25% ръст през февруари месец приключихме сезон 2020 със спад от -80% в сравнение с 2019 година.”, завърши contracting мениджъра на DER Touristik.

Споделете тази статия

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]